My Blog Subscribe History of India: MCQ and Answers: Part 2

Bookmark Share

1)      What was the type of marriage in the Vedic period in which, in place of the dowry, there was a token bride price of a cow and a bull -
1.                   Asura
2.                   Arsa
3.                   Gantharva
4.                   Rakshsa
Ans:1
2)      In which field of art extraordinary progress was made in the Gupta period?
1                     Architecture
2                     Sculpture
3                     Painting
4                     Coinage
Ans:3
3)      Which one of the following is correctly matched?
1                     Brahmo Samaj - Annie Basant
2                     Arya Samaj - Lala Lajpat Rai
3                     Ram Krishna Mission - Keshab Chandra Sen
4                     Theosophical Society - vivekananda
Ans:2
4)      Which one of the following is the correct sequence of the victories of Babur?
1                     Panipat, Chanderi, Ghaghara and Khanwah
2                     Panipat, Ghaghara, Khanwah and Chanderi
3                     Panipat, Khanwah, Chanderi and Ghaghara
4                     Ghaghara, Panipat, Khanwah and Chanderi
Ans:3
5)      The battle at Waihind in 1008-09 A.D was fought between
1                     Mahmud of Ghazni and Jayapala
2                     Mahmud of Ghazni and Anandapala
3                     Muhammad Ghori and Prithviraj
4                     Muhammad Ghori and Jaichandra
Ans:2
6)      As a prince where was Ashoka sent to suppress the revolt?
1                     Taxila
2                     Kalinga
3                     Ujjain
4                     Deccan
Ans:1
7)      Among the following foreign travellers who was the first to visit India?
1                     Bernier
2                     Ibn Batuta
3                     Abdur Rajjak
4                     Vasco-da-Gama
Ans:2
8)      Against whom Skandagupta had to wage long wars on the North West border?
1                     Shakas
2                     Yavanas
3                     Huns
4                     Greeks
Ans:3
9)      The oldest Veda is
1                     Atharva Veda
2                     Rig Veda
3                     Yajur Veda
4                     Sama Veda
Ans:2
10)   Over Which territory there were frequent clashes between Bahamani Kingdom and Vijaynagar Kingdom?
1                     The Raichur Doab
2                     Warangal
3                     Madurai
4                     Malabar
Ans:1
11)   The Hathigumpha inscription (near Bhubaneshwar, Orissa) relates to the king
1                     Susharma
2                     Hala
3                     Kharavela
4                     Pulamayi
Ans:3
12)   The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was
1                     Elam
2                     Oman
3                     Behrain
4                     Afganistan
Ans:3
13)   Among the four dynasties listed below, which one minted coins made of lead?
1                     Mauryas
2                     Satvahanas
3                     Western Kshatrapas
4                     Guptas
Ans:2
14)   During whose period Al-Beruni came to India?
1                     Mahmud Ghaznavi
2                     Balban
3                     Firoz Tughluq
4                     Ibrahim Lodhi
Ans:1
15)   Against whom Skandagupta had to wage long wars on the North West border?
1                     Shakas
2                     Yavanas
3                     Huns
4                     Greeks
Ans:3
16)   Where did Aurangzeb die?
1                     Agra
2                     Asirgarh
3                     Daultabad
4                     Ahmadnagar
Ans:4
17)   Ashoka called the Third Buddhist Council at
1                     Pataliputra
2                     Magadha
3                     Kalinga
4                     Sarnath
Ans:2
18)   The main historical source regarding the information about village government under the Cholas is the
1                     Halmidi inscription
2                     Jatwai inscription
3                     Uttaramerur inscription
4                     Chandravallo inscription
Ans:3
19)   What was Sher Shah's precious legacy to the Mughals?
1                     Organization of Army
2                     Land Revenue System
3                     Mansabdari System
4                     Provincial Administration
Ans:2
20)   Who among the following taught the doctrine of 'Shunyata'?
1                     Nagarjuna
2                     Shankaracharya
3                     Harisena
4                     Vallabhacharya
Ans:1
21)   Which factor influenced most to eliminate caste-system in India?
1                     Rationalism
2                     Job Opportunities
3                     Legislations
4                     Liberal Education
Ans:1
22)   The earliest tribal assembly was
1                     Gana
2                     Vidhata
3                     Samiti
4                     Sabha
Ans:2
23)   The foreign traveler who visited India during the rule of the Guptas was
1                     Hiuen Tsang
2                     Beriner
3                     Fa-Hein
4                     Manucci
Ans:3
24)   The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was
1                     Elam
2                     Oman
3                     Behrain
4                     Afganistan
Ans:3
25)   At the earlier stage backward classes movement means?
1                     Santal movement
2                     Non-Brahmin movement
3                     Harijan movement
4                     Antirulers movement
Ans:2
26)   Which of the following dynasties patronised the famous Kailash temple at Ellora?
1                     Vakataka
2                     Gupta
3                     Early Chalukya
4                     Rastrakuta
Ans:4
27)   Which organization had proposed first to constitute the Constitution Assembly to form the Indian Constitution?
1                     Swaraj Party in 1928
2                     Indian National Congress in 1936
3                     Muslim League in 1942
4                     By all parties convention in 1946
Ans:2
28)   During the Indian freedom Struggle, who of the following founded the Parthana Samaj?
1                     Atmaram Pandurang
2                     Gopal Hari Deshmukh
3                     Ishwar Chandra Vidyasagar
4                     Keshab Chandra Sen
Ans:1
29)   The main historical source regarding the information about village government under the Cholas is the
1                     Halmidi inscription
2                     Jatwai inscription
3                     Uttaramerur inscription
4                     Chandravallo inscription
Ans:3
30)   Among the following who was in chronological order, the last famous ruler of Vijayanagar?
1                     Harihar-II
2                     Devarai-I
3                     Vir Narsingh
4                     Krishna Deva Rai
Ans:4
31)   'Ratti' used by jewellers is obtained from seed of a -
1                     Gymnospermous plant
2                     Angiospermous plant
3                     Algae
4                     Fungi
Ans:2
32)   During the Civil Disobedience Movement, who led the 'Red Shirts' of North-Western India?
1                     Abdul Kalam Azad
2                     Khan Abdul Ghaffar Khan
3                     Mohammad Ali Jinnah
4                     Shaukat Ali
Ans:2
33)   During whose tenure as the Viceroy of India were the great martyrs Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru hanged?
1                     Lord Curzon
2                     Lord Irwin
3                     Lord Minto
4                     Lord Chemsford
Ans:2
34)   How did Hiuen Tsang undertake journey from and to India?
1                     He came by land route and also returned by land route
2                     He came by land route but returned by sea route
3                     He came by sea route and returned by land route
4                     He came by sea route and also returned by sea route
Ans:1
35)   Where did Aurangzeb die?
1                     Agra
2                     Asirgarh
3                     Daultabad
4                     Ahmadnagar
Ans:4
36)   Sir Thomas Rose visited the court of
1                     Akbar
2                     Jehangir
3                     Shajahan
4                     Aurangazeeb
Ans:2
37)   Which of the following is wrongly matched
1                     The Pitt's India Act (1784) : Board of Control to guide and control company's affairs
2                     Charter Act of 1813 : Company's monopoly of trade with India ended
3                     Charter Act of 1833 : Company's debt taken over by the government of India
4                     Charter Act of 1853 : To regulate company's affairs
Ans:4
38)   Which one of the following battles was fought between babar and the Rajputs in 1527?
1                     The First Battle of Panipat
2                     The Battle of Khanwa
3                     The Battle of Ghagra
4                     The Battle of Chanderi
Ans:2
39)   Which was the only Indus city without a citadel?
1                     Kalibangan
2                     Harappa
3                     Mohenjodaro
4                     Chanhudraro
Ans:2
40)   Even though India became independent in 1947 but Daman and Diu remained a European colony till 1961. Which country ruled over it ?
1                     France
2                     Britain
3                     Netherlands
4                     Portugal
Ans:4

Tags : Imported_From_Blogger, General Knowledge Questions and

Add Comment Comments

MyReaders

Recent Posts